woensdag 9 maart 2016

Schaliegas, SHELL, Chemicalien in de Grond, Brandend Kraanwater, en Geheimen.

Dit las ik op internet een paar dagen geleden:
NU.nl :Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er de komende zeven jaar geen schaliegas wordt gewonnen. Zolang de afspraken van het energieakkoord gelden, mag er van PvdA, PVV, D66, CDA, SP, Partij voor de Dieren, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en 50-PLUS niet naar schaliegas worden geboord.
Het energieakkoord geldt tot en met 2023. Een van de afspraken die werkgevers, vakbeweging, natuur- en milieuorganisaties en de overheid in het energieakkoord maakten, is dat 16 procent van alle energie in 2023 duurzaam moet zijn.


Schaliegas, ik vraag me af hoeveel mensen weten wat dit eigenlijk is. "Schalie" komt van het Engelse woord Shale en de Nederlandse vertaling is  "schalie" -HUH?- oftewel "kleisteen" -ah oké- 
Omdat ik geen geoloog ben zal ik me ook niet wagen aan een uitleg van wat het eigenlijk voor een goedje is, en daar voor gaan we maar weer eens naar internet:
 
Olie Kleisteen
WikiPedia: Kleisteen is een klastisch sedimentair gesteente dat voornamelijk uit geconsolideerde klei bestaat. Afzonderlijke kleideeltjes (klasten) zijn in kleisteen, net als bij ongeconsolideerde klei, kleiner dan 2 μm en bestaan uit kleimineralen als illiet, smectiet of montmorilloniet. Maximaal 25% van het totaalvolume kan echter uit andere mineralen of andere materie bestaan, zoals kwarts, veldspaat, carbonaten, glauconiet, chloriet, oxiden of organische verbindingen zoals bitumen. Kleisteen kan sterk uiteenlopende kleuren hebben, afhankelijk van de hoeveelheid organische verbindingen en de mineraalinhoud.
Wanneer een voornamelijk uit klei bestaand sedimentair gesteente laagjes (laminatie) heeft waarlangs zich een duidelijke splijting vormt, spreekt men niet van een kleisteen maar van een schalie.



Vertaald : Kleisteen is gesteente dat laagje voor laagje is ontstaan in het het vroege Jura tijdperk dat duurde van 200 tot 145 miljoen jaar geleden. (ik kan er een jaartje naast zitten) Het is een laag van ongeveer 60 meter dik en komt in plaatsen over de hele wereld op verschillende diepten voor. Tussen de lagen kan  van alles zitten opgesloten en dus ook aardolie (Canada) en beetje Methaan oftewel Aardgas. Ik zeg duidelijk een beetje omdat het maar een fractie is van wat er in bijvoorbeeld een gasbel als Slochteren zit en eigenlijk niet met een goed rendement kan worden gewonnen.


Schaliegasvrij.nl: Schaliegas is methaan of aardgas dat opgesloten zit tussen de kleideeltjes in een schalie (kleisteen) laag. Het gas zit in grote delen van Nederland op enkele kilometers diepte onder de grond. Het aanboren van schaliegas gebeurt door de kleisteenlaag horizontaal enkele kilometers te doorboren en door middel van ‘fracking’ te breken. Hierdoor ontstaan scheuren waarlangs het gas naar de boorschacht kan lopen.

Er zijn veel bedrijven actief maar Shell is één van de grootste maatschappijen die in de VS al aan het boren en probeert ondanks zware verliezen nu ook in Europa boorvergunningen aan te vragen. In West-Europa besluiten steeds meer landen tot een boorverbod, dus schuift die industie gestaag op naar het oosten en heeft nu de zinnen gezet op Oekraïne waar Nederlandse Shell, ondanks zware verliezen op schaliegas in de VS nu een van ‘s werelds grootste schaliegas boor projecten wil uitvoeren.
Fracking locatie in Canada
Boren naar Schalie gas is niet "gewoon een gaatje boren"  en als je een gasbel vind komt dat gas vanzelf naar boven, er komt een hele heisa mee die eerst moet worden gedaan om dat gas los te maken en dat heet dus in het Engels: Hydraulic Fracturing of kortweg Fracking , wat breken onder vloeistofdruk  betekent.
Onder hoge druk wordt een mix van water, chemicaliën en zandkorrels de kleisteenlaag ingespoten. Hierdoor ontstaan scheuren waarlangs het gas naar de boorschacht kan lopen. In de VS wordt dit al op grote schaal gedaan en omdat de kleisteen laag lokaal moet worden gebroken zijn er honderden immense mobiele boorinstallaties die als de laag is uitgeput, dat kan na een paar maanden tot misschien 2 jaar zijn, weer verder trekken en daar begint het weer opnieuw.... Je weet hoe het in de VS gaat, het financieel belang van de Olie Maatschappijen weegt zwaarder dan milieu bezwaren en een leger van hoog opgeleide goedbetaalde Lobbyisten zorgt er voor dat het Amerikaanse Congres niet tegenwerkt.
De vervuiling is in de boorgebieden direct te merken maar wordt daar systematisch in de doofpot gestopt. lastige gedupeerden krijgen een schade vergoedinkje aangeboden maar moeten in ruil daarvoor wel een zwijg verklaring ondertekenen en dit is al heel wat jaren gaande.
Amerikaans Regisseur en film maker Josh Fox heeft er in 2010 een documentaire film "Gasland" gemaakt over de gevolgen van schaliegas.
Deze film werd zelfs genomineerd voor een Oscar. Een Nederlandse bewerking werd op 4 september 2011 uitgezonden door Tegenlicht van de VPRO er is ook nog een vervolg gemaakt, Gasland2 Deze films laat zien dat het niet altijd -lees: bijna nooit- goed gaat in de buurt van die gaswinningsplaatsen. 

Zoals ik eerder al opmerkte er kan van alles tussen die steenlagen zitten en door het breken komt er meer vrij dan alleen gas, en ook dat gas komt niet altijd naar boven op de boorplaats. Het is in sommige gevallen zo extreem dat bos gebieden afsterven en er Methaan omhoog komt via grondwater wellen. Boeren die hun drinkwater op pompen uit zo'n bron vertellen hoe hun drinkwater onbruikbaar is geworden het stinkt en in veel gevallen is het verzadigd met methaan dat je gewoon kunt aansteken als het water uit de kraan komt.. 

Denk je dat water niet brandt ?  Kijk hier maar
 eens naar. (het  filmpje duurt anderhalve minuut)

Brandend kraanwater is daar meer regel dan uitzondering, ook borrelt het methaan op in beekjes en stroompjes dat al weer flinke natuurbranden heeft opgeleverd. Schalie Gas winning is niet winstgevend en toch gaan de olie maatschappijen er mee door..  WAAROM in vredesnaam?
Het kost alleen al meer energie dan dat het uiteindelijk oplevert. Het zijn installaties waarvan de kosten in de miljoenen lopen, de mobiele boortorens, de hoge druk pompen om het water en die chemicaliën tussen die lagen te persen om ze te breken.. Chemicaliën waarvan de samenstelling zo geheim wordt gehouden dat zelfs de Amerikaanse overheid er niets over mag weten..

En DAAR zit het dingetje dat mijn nekharen overeind zet..  Waar zijn die chemicaliën in vredesnaam voor nodig ?  Het hydraulische systeem ontdekt door Archimedes  is in de moderne techniek een van de meest toegepaste natuurwetten  vanwege de enorme kracht die er mee kan worden uitgeoefend.
In principe zou je met een klein handpompje een wolkenkrabber kunnen optillen. Omdat dit nog al langzaam zou gaan gebruikt men daar machinaal aangedreven pompen voor. En de wet van Archimedes geldt voor alle vloeistoffen dus ook water, als dat in deze toepassing al gigantische mega krachten kan uitoefenen, waarom moeten daar chemicaliën aan toe worden gevoegd ?


Tel nu de dingen eens op:
  1. Schaliegas winning is niet rendabel dus er zijn enorme verliezen.
  2. Waarom willen  olie maatschappijen toch blijven boren ? 
  3. Waarom  worden enorme bedragen aan lobbying en zwijggeld  betaald door de Oliemaatschappijen?
  4. Waarom is de samenstelling van die chemicaliën die bij tonnen de grond in worden gepompt zo verschrikkelijk geheim?
Noem mij gek, maar stel je dit nu eens voor :

Zou dit voor dit voor de chemische industrie (nauw verwant aan de Olie Maatschappijen) een prachtige en goedkope manier zijn om van chemisch afval af te komen? 
Tenslotte "pomp het een paar kilometer de grond in en heen haan meer die er naar kraait".

En het beetje gas dat omhoog komt is een mooie dekmantel die ook nog een deel van de kosten dekt.

Zou het  samenstellingsgeheim van die chemicaliën zo goed worden beschermd omdat men niet wil dat  de buitenwereld er achter komt dat het misschien om zeer gevaarlijk afval dat heel veel geld kost om het volgens de regels te vernietigen?

En in ons land, waarom heeft de tweede kamer niet voor een absoluut en definitief verbod op schaliegas winning gekozen ?
Het hele schaliegas idee is gewoon absurd, het vernielt het milieu, veroorzaakt onherstelbare vervuiling van ondergrondse waterlopen, maakt hele gebieden ongeschikt voor agrarische doeleinden voor een beetje aardgas ?

WORD WAKKER We moeten dit niet willen, en de beslissing ook niet aan de volgende generatie overlaten..



Kijktip:
Gasland 1 & 2 van Josh Fox
En om het helemaal makkelijk te maken, de volledige films kun je hier vinden:

Gasland1 https://www.youtube.com/watch?v=6mp4ELXKv-w
Gasland2 https://www.youtube.com/watch?v=rvzdc8l_4xM

Volgens mij moeten ze ook wel op Netflix te vinden zijn





Geen opmerkingen:

Een reactie posten