donderdag 3 maart 2016

Politieke Correctheid, Racisme, Misinformatie. Wat moet je er mee ?

Weer even iets spuien over iets wat me al jaren irriteert ..
Eerst een stukje geschiedenis en daarna zie je wel waar ik naartoe wil.
In de verenigde staten is Political Correctness -politiek correct zijn- een ware epidemie aan het worden..
Om maar en voorbeeldje de noemen, de donkere bevolking, afstammelingen van voormalige slaven werd tot de jaren zeventig van de vorige eeuw aangeduid als Negros. Dit komt van het Spaanse woord Negra-Zwart. Taalkundig is dit weer een beetje krom omdat zwarte mannen dan Negros zouden zijn en zwarte vrouwen Negras.

Nu heb ik zo'n 30 jaar geleden één keer echt zwarte mensen gezien en dat was de bemanning van een koopvaardijschip uit Gambia. Die kwamen in onze lokale discotheek/dorpskroeg nadat de horeca in het havenplaatsje waar hun schip voor groot onderhoud lag zo'n grote groep zwarte mensen niet zag zitten. Het werd dik feest overigens en dat drie opeenvolgende door de weekse avonden.
Dit terzijde, ik kan me goed voorstellen dat de benaming negers voor deze gemeenschap behoorlijk denigrerend werd gebuikt/misbruikt en vervormd door racisten tot Niggers. Denk niet dat wij hier niet aan meededen, hier werd het woord Nikker gebruikt, en dat in mijn Nederland het land van tolerantie..
  
Roots door Alex Haley
1976  het jaar van het boek "Roots". Schrijver Alex Haley was er in geslaagd om zijn voorvader terug te vinden tot voor het moment dat hij naar Amerika werd verscheept om als slaaf te worden verkocht. Het boek werd een bestseller en er werd ook gelijk een miniserie voor televisie  gemaakt die in bijna alle landen ter wereld is uitgezonden. Dit was de start van een grote bewustwording  en ook het begin van de emancipatie van de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten.
Ondans de Amerikaanse  Civil Rights Act of 1964 -burgerrechten wet van 1964- die discriminatie op grond van afkomst en huidskleur verbood was racisme en discriminatie meer regel dan uitzondering. En ergens was dat ook wel begrijpelijk omdat men er mee werd opgevoed, men wist letterlijk niet beter. Het boek en de tv serie Roots bracht hier verandering in en de zwarte bevolking kreeg een nieuwe gemeenschapsnaam: African Americans -Afrikaanse Amerikanen-  en dit geldt ook voor voor Hispanic, Asian ,Native Americans.
Hier hebben we  de grondslag van het nieuwe politieke correct zijn. Wat goed bedoeld was en veel neerbuigende en kwetsende  benamingen heeft veranderd in termen met een betere klank.
Uit eigen familie ervaring heb ik bijvoorbeeld de geldende term geestelijk gehandicapt in verstandelijk gehandicapt zien veranderen. Helemaal niet slecht maar in de verenigde staten liep het totaal uit de hand. Omdat Amerikanen klaarblijkelijk gemakkelijk zijn te kwetsen en gemakkelijk iets als beledigend ervaren, ontstonden termen die gewoon nergens op slaan. Dit alleen maar met de bedoeling om vooral maar niet kwetsend en/of beledigend te zijn. Zo werd de benaming voor Blinden en Slechtzienden veranderd naar Visualy Challenged en dat werd overal op toegepast, mentally challenged , vocally challenged noem maar op. Maar als je het woord "challenged" vertaalt den zie je pas hoe onzinnig deze benaming is:
Vertaling van challenge Engels > Nederlands
betwisten, aanvechten, bestrijden, tegenspreken, uitdagen.

Dit werd dus al gauw veranderd in "impaired"  wat zoiets betekend als verminderd, beschadigd, verzwakt etc..
Blinden zijn nu Visually Impaired Visueel
verminderd, beschadigd, verzwakt ..
In Nederland is dat visueel gehandicapt en daar valt alles dus onder.
Als je het zo bekijkt ben ik zelf ook visueel gehandicapt, tenslotte gebruik ik vier brillen, eentje voor in huis, eentje voor het lezen, eentje voor buiten en in de auto en een zonnebril op sterkte..

Er zijn vast wel meer van die voorbeelden te bedenken maar waar het me om gaat, de de term is veel te breed zonder belangrijke noodzakelijke details om het duidelijk te maken.

Even weer terug naar racisme en discriminatie. Dit is in de Nederlandse wet duidelijk verboden en ook strafbaar. Goed initiatief zou je zeggen, maar het heeft ook voor een negatief effect gezorgd.
Ik noemde al "Afrikaans Amerikanen" etc, In het verenigd koninkrijk noemt men de gemeenschap niet afkomstig van het land "Foreign Nationals" -buitenlandse nationalen- . Hier in Nederland is men echter zo verschrikkelijk bang om van racisme en discriminatie te worden beschuldigd dat men het maar helemaal heeft weggelaten.
Je zult dus in de krant of op radio en tv niets meer zien over de afkomst van personen die negatief in het nieuws zijn.
Deze vorm van correctheid zorgt voor het  weglaten van belangrijke details en geeft ons dus een verkeerd beeld van wat er gaande is, en het is volkomen willekeurig.
Als een ploegje Marokkaanse jeugd een vechtpartij heeft veroorzaakt in hartje Amsterdam staan ze in de krant als een groepje jongeren die onrust hebben veroorzaakt. 

Neem het zelfde voorbeeld, maar dan als een groepje dronken Friezen die vechtpartij hadden veroorzaakt, staan ze wel als FRIESE onruststokers in de krant, begrijp je waar ik naartoe wil ?
Deze vorm van zelf censuur komt regelrecht van de angst om racisme te worden beschuldigd en dat weten de mensen van buitenlandse afkomst maar al te goed . Beschuldigd worden van racisme is iets waar geen verdediging tegen bestaat.


Nu krijg je dus nieuws over Nederlandse Jihadisten die vechten aan de zijde van de Islamitische Staat .
Sorry maar je maakt mij niet wijs dat daar ook maar één blauwogige blonde Nederlandse Jan Jansen (meest voorkomende naam in Nederland) daar
als jihadist aan de zijde van IS meevecht.

In België is een paar weken geleden een gedrogeerd 17 jarig meisje verkracht door zeven mannen en dat is allemaal gefilmd met een smartphone, de verdachten zijn 5 Irakese vluchtelingen en 2 Belgen..
En alweer gaat er bij mij dat alarmlichtje aan en wederom is het:
Sorry maar je maakt mij niet wijs dat dit twee Belgische Sjefkes  met een zachte G waren die meededen met een stel Irakezen.

Ik bedenk dit niet hoor, Youtube staat vol met video's over deze zaak
Sporadisch wordt er in het nieuws wel eens melding gemaakt van verdachten van  Noord Afrikaanse afkomst maar dat kan alles zijn hè ?



Let op, ik heb niets tegen op vluchtelingen door oorlogsgeweld maar wel iets tegen TUIG en ik vind dat die best met afkomst mogen worden genoemd.
Wanneer Politiek Correct zijn verandert in censuur door angst om de tere zieltjes van een bepaalde bevolkingsgroep te kwetsen  zijn we wel echt helemaal verkeerd bezig...



Geen opmerkingen:

Een reactie posten