maandag 29 februari 2016

Het Referendum, waarom is de regering daar op tegen ? Meer TTIP...

Onze overheid heeft een hekel aan volksraadpleging, oftewel het referendum waarbij de bevolking wordt opgeroepen om over één bepaalde kwestie vóór of tegen te stemmen. Dit is in zekere zin ook wel begrijpelijk omdat een referendum de zittende regering behoorlijk kan dwarsbomen..

Het eerste in Nederland gehouden referendum, gehouden op 1 juni 2005, was over de nieuw voorgestelde Europese Grondwet en werd met 61,6% tegen stemmen door het volk verworpen. Nadat dit ook in Frankrijk was gebeurd met 54,9% tegenstemmers.
Jan Peter Balkenende
Voor het Kabinet Balkenende was de Europese grondwet al op 29 oktober 2004 ondertekend in Rome en daar mee een uitgemaakte zaak.
Echter bij de ratificatie ging het mis nadat er op veel aandringen dat eerste Nederlandse referendum werd gehouden waarmee Balkenende met kracht werd terug gefloten.
Begrijp wel dat het referendum in Nederland een raadplegende en dus niet bindende vorm heeft. De regering had de uitslag gewoon naast zich neer had kunnen leggen maar was zich er tegelijkertijd ook van bewust dat indien men dit ook daad werkelijk zou doen, dit het kabinet een reputatie zou geven van het negeren van de democratie.
De politici die eerst vóór zouden stemmen respecteerden de uitslag en zo waren er  twee landen die tegen hadden gestemd en daarmee was de Europese grondwet van de baan.
Maar zoals gebruikelijk begint dan de achterkamertjes politiek en wordt er gezocht om een manier waardoor het ons toch (en het liefst in het geheim) door de strot kan worden geduwd.

Klein voorbeeldje was het plan van de Verenigde Staten om kruisraketten met speciale kernkoppen met neutronen bommen in Nederland te stationeren.
Protest poster
De neutronenbom is een tactisch kernwapen met een kleine explosieve waarde maar extreem veel straling die  -zoals men beweerd-  snel verdwijnt zodat gebouwen en infra structuur intact blijven maar alles wat in het gebied leeft wordt gedood.
Dit Plan leidde tot het grootste en langdurigste volks protest ooit in in ons land gehouden.
Dit kon de overheid niet naast zich neerleggen en leidde er toe dat de tweede kamer uiteindelijk noodgedwongen tegen de komst van dit oorlogstuig heeft gestemd.
Maar dat was geen probleem voor toenmalig Premier Dries Van Agt die, volgens niet officiële bronnen, in Brussel buiten medeweten van eerste en tweede kamer even snel een aangepaste versie van het verdrag tekende .
Maar het was nog niet afgelopen, in 1983 probeerden ze het weer en dit keer waren de protesten nog heviger. Dit mocht niet baten, op 4 november 1985 werd het plaatsingsverdrag toch  ondertekend door de volgende minister president Ruud Lubbers.  Sinds die tijd heerst er van de kant van de overheid een oorverdovende stilte rond het onderwerp. Er wordt altijd beweerd dat deze wapens nooit zijn gekomen maar inmiddels weten we beter na versprekingen van Lubbers en van Agt enige tijd geleden: 


"staan die malle dingen er nog steeds?" 

Ze werden WEL geplaatst, zijn er dus nog steeds en gestationeerd op vliegbasis Volkel, het is maar dat je het weet.
Ook in die tijd werd de roep om een volksraadpleging door de regering genegeerd, Met recht zou je kunnen zeggen, het Kabinet zou er door in zwaar water kunnen komen, of zelfs kunnen vallen, zo groot was de mogelijkheid dat de uitslag vernietigend zou zijn voor de regeringsplannen.



Om weer terug te komen op het referendum over de Europese grondwet, die is er wel gekomen hoor.. ze hebben er gewoon een andere naam aan gegeven. In 2007 is een verdrag in plaats gekomen van deze Europese Grondwet: HET VERDRAG VAN LISSABON. en werd op 13 december 2007 getekend door de Europese leiders. Men heeft dus in feite geen boodschap aan wat wij als volk eigenlijk willen

Er zit weer een Referendum aan te komen, op 6 april 2016, weer raadplegend en dus niet bindend. Hier bij gaat het over de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne. Je zult echt moeten zoeken en veel leeswerk moeten doen om uit te vinden waar dit echt over gaat. Het zal ook niemand verbazen dat het merendeel van Nederland niet eens weet dat er een referendum komt..
Het heeft naar het schijnt geen nieuws waarde en de regering vindt dat prima zo. Maar dit referendum is weer een verhaal apart en ik ga er hier niet verder op in.



Wat de meeste mensen ook niet weten is dat met een voldoende handtekeningen kan worden verzocht om ergens een referendum over te houden.
Zo is MILIEU DEFENSIE bezig met een petitie af te dwingen tegen het  Transatlantic Trade & Investment Partnership kortweg TTIP een super geheim handelsverdrag dat rampzalig voor ons kan uitpakken als dit door Mark Rutte wordt ondertekend..
Dit is de tekst van de petitie: 




Mocht je er nu voor het eerst van TTIP horen, wat me niks zal verbazen, ik heb er al eerder uitgebreid over geschreven en dat kun je HIER vinden.
Als we wat willen doen tegen de vriendjespolitiek van het Kabinet Mark Rutte, gebruik dit Referendum als wapen om te laten zien dat we het ergens niet mee eens zijn.
De regering is bang voor het Referendum omdat men is voor de stem van het volk.

      Als onze democratische rechten je wat waard zijn, teken die petitie !!


Zo en nu een bak koffie...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten