maandag 8 februari 2016

Hoe Amerika onze geldwaarde en welvaart verziekt, deel 2

En dan hebben we hier die fijne Amerikaanse Corporations..
*Ik blijf het woord Corporations gebruiken om ze te onderscheiden van het Nederlandse bedrijfsleven omdat ze wezenlijk anders zijn dan een simpele vertaling naar coöperatie of onderneming.  Hoe het hier precies in elkaar zit is heel ingewikkeld zonder eerst te begrijpen wat  Amerikaanse "Corporations" eigenlijk zijn.

Wikipedia verwijst het door naar "bedrijf"
Een Bedrijf is een organisatie van arbeid en kapitaal. Een bedrijf dat gericht is op het maken van winst wordt veelal een onderneming genoemd. Een bedrijf dat tastbare producten maakt wordt ook wel een fabrikant genoemd.

Dan heb je hier de Amerikaanse manier van uitleg:
Een Corporation is een bedrijf of groep van mensen die geautoriseerd is om te handelen als een op zich zelf staande entiteit (persoon) en als zodanig erkend is door de wet.

In De VS hebben Corporations een speciale status gebaseerd op het 14e amendement dat op 9 juli 1868 toegevoegd aan de Amerikaanse grondwet en vele aspecten van burgerschap en rechten van burgers behandelt. (Dit was het logische gevolg op het 13e amendement dat een einde maakte aan de slavernij.)

Na het aannemen van het 14e amendement ontstond de vraag of het ook gold voor anderen dan dan de bevrijdde slaven en of dit ook kon worden toegepast door het bedrijfsleven of andere organisaties van personen.

Corporations komen het dichtst in de buurt van de Nederlandse Besloten Vennootschap "BV" bedrijfsvorm.  Dit is een juridische bedrijfsvorm die het bedrijf onafhankelijk maakt van de eigenaar(s) Het bedrijf wordt dan zelf een "rechts persoon", een persoon op papier.
Ja dit is een spotprent

In de VS zijn de Corporations, als vertegenwoordigers van het totale Amerikaanse zakenleven, met hun interpretatie van het 14e amendement tot het hoogste Amerikaanse gerechtshof gegaan om die "rechts persoon" (lees: fictief persoon) status opgewaardeerd te naar "natuurlijk persoon" (lees: mens)
En het hooggerechtshof heeft hen in het gelijk gesteld: Corporations genieten nu de meeste rechten en verantwoordelijkheden van een persoon van vlees en bloed.

Nu zul je zeggen, "Nou en ?" , neem dit eens in overweging:  politici in de VS mogen alleen verkiezingsdonaties ontvangen van natuurlijke personen (lees: mensen) Donaties van het bedrijfsleven zijn verboden, maar nu de Corporations de status van natuurlijk persoon hebben kan dat ineens wel..
Sinds dit van kracht is doneert het bedrijfsleven letterlijk miljoenen, investeert miljoenen in campagnes en TV zendtijd (propaganda) om de juiste personen, doorgaans zijn dat Republikeinen, in het congres te krijgen die het Corporative belang het best zullen verdedigen.
De grootste successen van deze strategie zijn geboekt tijdens het Presidentschap van George W. Bush (republikein) en hebben de wereld een oorlog in het midden oosten en enorme financiële crisis op geleverd .
Hoe dat heeft kunnen gebeuren is een apart verhaal, maar dat het gebeurt is hebben we te danken aan de hebzucht van de Amerikaanse Corporations..

Sinds het begin van deze eeuw is de politieke macht van "Corporate America"  zo enorm toegenomen dat 1% van de bevolking de andere 99% in z'n macht heeft.
Onzin ?
Tegenwerking tot elke prijs
Toen President Barack Obama (Democraat) in 2008 werd ingezworen als 44e Amerikaanse President, waren het de Republikeinen die totale obstructie van Obama als een heilige plicht voelden, met als heilig doel om het voor Obama onmogelijk te maken om ook maar iets door congres te krijgen wat de macht van het bedrijfsleven of het maken van steeds meer winst aan zal tasten.
Dat is ze gelukt, ze hebben met succes -bijna- elk wetsvoorstel geblokkeerd wat het leven voor de voor mensen in de werkende en middenklasse ook maar iets zo verbeteren..
Wat de republikeinen er wel door kregen waren wetten om het stemmen moeilijker te maken voor de groepen die meestal voor de Democraten zouden stemmen. Ik doel hier op, zeg maar, de mensen die niet "blank" zijn, de mensen die van een karige uitkering moeten rond komen, gepensioneerden etc..
Ze hebben het land zelfs plat gelegd om tegen te gaan het Obama plan om het voor elke Amerikaanse burger mogelijk te maken een betaalbare zorgverzekering te krijgen.. En gelukkig voor het Amerikaanse volk zijn de Republikeinen in dit geval NIET in hun opzet geslaagd.
Maar met wetten in het voordeel van het zakenleven hebben de Republikeinen hun greep op de wereld alleen maar verstevigd en het ergste moet nog komen en daar gaan we ECHT de pijn van voelen..

Wordt vervolgd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten