donderdag 11 februari 2016

Het TPP MONSTER en wat ONS boven het hoofd hangt !

Ooit van TPP gehoord ?
Het is een vrijhandelsverdrag genaamd Trans Pacific Partnerschap tussen  Australië, Brunei, Canada, Chili, Japan, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Peru, Singapore, de Verenigde Staten, en Vietnam en het is een dikke week geleden, 4 februari 2016 ondertekend in Nieuw Zeeland.
foto: americandailynews.com
Het is hier een paar keer met een paar woorden in het nieuws geweest en ik verbaas me er dan ook niet over dat er niet meer vragen over zijn geweest. Wat maakt het ons ook uit hè ? Het zijn de ver van ons bed landen rondom de stille oceaan..  TPP wordt gepresenteerd als het wonder van vrije handel en verpakt in veel tralala en in de gloria. Je kent het wel, de gebruikelijke glitter verpakking waarin de politiek ons meestal een stinkende drol verkoopt.. 
Echter het TPP is een  regelrechte nachtmerrie. Ter vergelijking, als je een drol in de grond stopt met een zaadje kan er nog een leuk plantje op groeien.. Met het TPP is het meer als kankerverwekkend afval met een roze lintje. Het is een verdrag, dat wil zeggen dat alle landen die het ondertekenen verplicht zijn zich tot op de letter aan deze overeenkomst te houden en zet het rechts systeem van de deelnemende landen volkomen buiten spel.
Dit monsterlijke gedrocht is letterlijk door lobbyisten van het ultra rijke Amerikaanse Corporate zakenleven ingefluisterd aan de Amerikaanse politiek en de enigen die er dus grof aan gaan verdienen zijn die 1% die nu al het grootste deel van al het bestaande geld in de VS bezit.  Het is top secret en regerings leden krijgen alleen delen te lezen op een gesloten locatie en als ze een Non Disclosure Agreement (een zwijg contract) ondertekenen.

Wil je het lezen en heb je een paar weken tijd ? Gelukkig is het voor het grootste deel gelekt aan wikileaks.org . Oh wil je het printen? bedenk dan dat je een kofferbak met  dozen printpapier nodig hebt en na de tijd zul je ook aan een nieuwe printer toe zijn

Waarom is het TPP een nachtmerrie? 

Zoals altijd zit het venijn in de "kleine lettertjes" die zijn verstopt in de juridische taal, en daarmee bedoel ik HEEL GOED VERSTOPT .. Die kleine lettertjes laten zien dat alles in het voordeel van de belangen is van het zakenleven.  
In het geval van rotstreken (sorry ik heb er geen diplomatiek woord voor) kunnen wij en zelfs de Nederlandse Overheid  niet eens meer naar de rechter stappen om dit te stoppen als dit verdrag is bekrachtigd.
Het gaat in het bijzonder om een clausule genaamd ISDS  Investor-State Dispute Settlement.  Meningsverschillen komen terecht bij een arbitrage commissie die natuurlijk is aangesteld door het zakenleven onder de regels van het TPP.  Er is géén andere manier om iets aan te vechten. De wet en het rechtssysteem van het aangesloten land worden daarmee totaal buiten spel gezet..
Waar kan dit toe leiden?  Waar hééft het al toe geleid?
 

Stel een Amerikaanse multinational wil in ons land een chemisch bedrijf vestigen dat niet aan de wettelijke Nederlandse milieu eisen voldoet. Deze multinational kan via die arbitrage commissie de Nederlandse staat aanklagen wegens misgelopen van investeringen en dus mislopen van winst. Dit kan in de miljarden lopen en raad eens wie die claim kan ophoesten ? De belastingbetalers en we hebben geen enkele mogelijkheid om dit voor het gerecht aan te vechten want het staat dan immers in het verdrag dat de Nederlandse regering, in de persoon van Mark Rutte, heeft ondertekend toch ?
Het kost die multinational alleen maar de prijs van het opstellen en versturen van de klacht, ze hoeven niet eens een steen van een bedrijf in ons land te plaatsen.

Er is in eerdere overeenkomsten als NAFTA (North Atlantic Free Trade Agreement) al een vorm van ISDS in werking en het is al een paar keer voor gekomen dat zelfs overheden van ontwikkelingslanden miljarden aan claims hebben moeten betalen aan buitenlandse bedrijven zonder dat die bedrijven ook maar een voet op hun grond gebied hebben gezet.
Voorbeeld: Phillip Morris (de sigaretten fabrikant) heeft een miljarden claim tegen Australië toegewezen omdat het Australisch ontmoedigingsbeleid tegen het roken blanco verpakking met een kanker waarschuwing voorschrijft. De clain is dat dit de winstgroei beschadigt van Philip Morris voor wie geld belangrijker is dan verloren mensenlevens door longkanker..

Denk niet dat Nederland deze streken niet heeft uit gehaald, ons landje staat aan de top van gemaakte ISDS claims in andere landen, Een behoorlijke lijst van "onze" misdragingen kun je hier vinden.
In het TPP wordt het na ondertekening onmogelijk om nog via de rechter een claim aan te vechten die onder het verdrag valt ... en dat is bijna alles.
In de Verenigde Staten zijn het gelukkig niet allemaal corrupte politici die alleen maar ja en amen en dank U wel zeggen tegen het Corporate zakenleven.
Eén van hen die weet waar ze over praat is Elizabeth Warren, Democratisch Senator van de staat Massachusetts. Bovenstaande video is in het Engels maar ik denk dat wij Nederlandertjes dat prima kunnen verstaan wat zij hier over heeft te vertellen.


Wat ONS boven het hoofd hangt heeft alleen een beetje andere naam: Het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (Engels: Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP) maar het is het zelfde wurg contract, de zelfde nachtmerrie die ons, de belasting betaler, mogelijk miljarden kan kosten die regelrecht in de diepe zakken van het Amerikaanse zakenleven verdwijnen. Ook wij kunnen daar na ondertekening NIETS tegen doen.. Ook van dit verdrag is de tekst topgeheim en als het tot stemming komt hebben een select groepje leden van de tweede kamer iets van 5 dagen de tijd om het te bestuderen. bedenk even dat her hier gaat om een document dat 5 jaar (of misschien wel meer) heeft gekost om het te schrijven.  OOK deze tweede kamer leden moeten een zwijgplicht verklaring ondertekenen.. Maar 5 dagen ? Het is gewoon onmogelijk zelfs met een leger van juristen alle documenten in die korte tijd te beoordelen.
De algemene ervaring is dat TOP GEHEIM alleen maar rottigheid betekent, maar Meneer Rutte en zijn vriendjes zwijgen hierover als het graf..

Hier schuilt het gevaar van de hebzucht van het Amerikaanse ultra rijke zakenleven, en het heeft ook onze regering in de zak. Google gewoon maar eens hoe Rutte en zijn vriendjes het TTIP aanprijzen, het is gewoon de grootste drol in cadeauverpakking ooit die ze ons door de strot gaan duwen als we niet massaal gaan protesteren.. .

En als je hierdoor nog niet de pest in hebt, dan komt het wel  de volgende keer als ik het over internet vrijheid en auteursrecht onder TTIP ga hebben.

Wordt vervolgd




Geen opmerkingen:

Een reactie posten