vrijdag 5 februari 2016

Hoe Amerika onze geldwaarde en welvaart verziekt, deel 1.

Even een stukje geschiedenis:

Vroeger (ja heel lang geleden) werd de rijkdom van een land gemeten naar een bepaalde norm. Het was eigenlijk heel eenvoudig, Nederlandse munten van lagere waarde zoals de halve cent, de cent en de stuiver werden uitgegeven in een materiaal van lagere waarde zoals koper. het dubbeltje 10-cent, het kwartje 25 cent, de gulden 100 cent en rijksdaalder 250 cent, waren van zilver.
Gouden tientje van 1912
De grootste munt was maar een klein dingetje: het gouden tientje 10 gulden.  Wie kent ze nog? Je moet voor goud geld wel heel ver terug gaan, want naar mijn beste weten is het gouden tientje voor het laatst in 1912 geslagen..
Een gouden tientje heeft nu een gemiddelde waarde van 210 Euro en dat is 466,60 gulden in de originele munteenheid terwijl de koopkracht van de gulden (als ie nog zou bestaan)  nu minder dan een halve cent is ten opzichte van 1912.
Destijds wist je wat je had en de geldnorm was de tegen waarde in goud of zilver. In oude Koopakten die ik heb gekregen toen ik destijds mijn eigen huis kocht is te zien dat mijn huis in de
19e eeuw eens is verkocht is voor 125 gulden.
Dan moet je nu eens komen hè ? Nu zou je een huis van 100.000 euro betalen met 300 gouden tientjes (huidige waarde) en met een
bruto gewicht 6,72 gram per munt loop je dan met 2,2 Kg aan goud naar de notaris , dat is iets meer als een 2 liter fles Cola weegt en daar moet je een stevige riem en stevige broekzakken hebben..
Lieftink tientje uit 1945
Een land kon niet meer uitgeven dan het aan goud en zilver had opgeslagen en in de omloop was. Toen de bedragen groter werden de eerste bankbiljetten uit gegeven als zilver bonnen die echt ook een tegenwaarde hadden in zilver. Op de latere bankbiljetten stond nog steeds "de Nederlandsche Bank betaalt aan toonder 10 GULDEN

Annecdote: Tijdens de Duitse bezetting werd dit met de nodige sarcasme veranderd in: " De Nederlandsche bank betaalt aan Toon Dertien Gulden".  Toon, was Anton Mussert de leider van de NSB, de Nederlandse tegenhanger van de Nazi's die in die tijd een machtige niet echt populaire (en dan druk ik me zacht uit) collaborateur van de Duitse bezetter was..

In 1967 is het laatste zilvergeld uitgebracht en werden de zilveren munten vervangen door exemplaren van het veel goedkopere Nikkel met nog slechts 0,6% zilver.. en vanaf die tijd heeft het betaalmiddel geen echte tegenwaarde meer en wat eerst de tegenwaarde aangaf is nu vervangen door de regel "wettig betaalmiddel" 

In Amerika is men daar al veel vroeger mee begonnen. Om de geldmarkt in
Federal Reserve Act
handen te krijgen kwamen in 1913 in het geheim een aantal rijke bankiers bij elkaar onder het voorwendsel van een "gezellige" Eenden jacht. Dit vond plaats op een eiland genaamd Jekyll Island (dit verzin je echt niet)
Aanwezig waren onder anderen Een Senator Nelson Aldrich en zijn secretaris Arthur Sheldon, Bankiers J.P.Morgan & Co. nu: Morgan Chase Frank A Vanderlip National City Bank nu: CitiBank en nog een stel steenrijke bankier en financiers. Daar werd de Federal Reserve Bank of America bedacht, zogenaamd als buffer voor crisis tijden.
De werkelijke reden was om eigenlijk het recht van geld productie in handen te krijgen. Dat is ze gelukt door deze wet er in het Amerikaanse Congres door te drukken op kerstavond 1913 toen de meeste politici thuis waren, en slechts een handvol afgevaardigden aanwezig waren, allen in het geheim uitgenodigd om voor dit voorstel te stemmen . President Woodrow Wilson tekende en de macht over het geld was overgedragen aan de nieuwe Federal Reserve Bank..

Federaal, dat klonk mooi officieel, maar niemand wist, en veel Amerikanen weten het nog steeds niet, dat de "Fed" eigenlijk in handen is van particuliere investeringsbankiers die nu behoren tot de aller rijksten ter wereld.

Het Amerikaanse financiële systeem is allang niet meer gerelateerd aan goud als tegenwaarde, maar gebaseerd op de waarde van uitstaande schulden.
Er is ook geen "nationale schatkist" in de Verenigde Staten alle uitgaven van de staat worden tegen rente geleend van de Federal Reserve en de huidige staats-schuld van de VS bedraagt iets van $8.000.000.000.000 =  8 Biljoen Dollar (zij noemen dat 8 Triljoen) 
Dit systeem van Schulden Economie is na het afschaffen van wetten die Banken reguleerden volledig uit de hand gelopen en hebben voor de Krediet crisis van 2008 gezorgd en daar voelen we de naschokken nog steeds van.

En denk dit eens in:  

Stel je hebt een grote hypotheek + een 2e hypotheek op je huis en door omstandigheden lopen alle betalingsverplichtingen op tot een moment dat je zelfs de rente niet meer kunt betalen, wat doet de bank dan ?
Die zet je uit je huis.

Nu het griezelige van het systeem in de VS.
Stel dat op een zeker moment de Amerikaanse overheid de rente van die
8 Biljoen niet meer kan betalen? Wat doet de Federal Reserve Bank dan ?
.........  denk daar maar eens over na.


 en o ja voor ik het vergeet:
Dit gaat NU ook op in de Europese Unie...

Wordt vervolgd









Geen opmerkingen:

Een reactie posten