woensdag 24 februari 2016

Minder zorg, meer betalen, zo werkt het toch ?

Ik wilde dit oorspronkelijk "kun je een drol uithollen?" noemen. Echter dat is niet wat ik zo een smakelijke titel zou vinden. Maar aan de andere kant is het precies is waar ik doorgaans over schrijf: de "drollen in glitterpapier" die ons vaak worden aangeboden door de overheid.. "minder zorg , meer betalen" trekt de aandacht ook wel.

Een categorie waarin dit constant gebeurt is : "de zorg".  Het  ziektekosten verzekering systeem dat we nu hebben is daar een  goed voorbeeld van en dit heeft werkelijk al een heel spoor van verpakte drollen  opgeleverd..
Wist je dat er maar twee landen in de wereld zijn waar men voor een zorgverzekering is overgeleverd aan  op winst gerichte commerciële verzekeringsmaatschappijen ? Nederland is er eentje van.. We zitten nu met een systeem waarbij die verzekeringen ons een eigen risico op leggen van 385 euro en dat wordt elk jaar hoger..

Oké laat ik bij het begin van de volksverzekering beginnen.
Al in de 19 eeuw bestonden er collectieve ziektekosten verzekeringen van bedrijven in Nederland maar de eerste echte volks verzekering kwam pas in de 20e eeuw. Maar als je denkt da het iet naoorlogs is kom je bedrogen uit. De eerste volksverzekering voor ziektekosten is ingevoerd door de Duitse bezetter in 1941, in Duitsland kenden ze al de "Krankenkasse" en dat werd in Nederland het "Ziekenfonds" en de premie voor deze overheids verzekering werd ingehouden van het bruto salaris van de werknemers onder een bepaalde inkomensgrens.
Dr Willem Drees 1886-1988
Na de bevrijding werd dit Ziekenfonds uitgebreid en het  werd later door het kabinet van de populaire Dr Willem Drees (ook wel vadertje Drees genoemd) aan het pakket van sociale zekerheid toegevoegd.
Vanaf dat moment was iedereen tot een bepaalde inkomens grens verplicht verzekerd voor alle mogelijke medische kosten door ziekte of ongeval. Boven deze inkomensgrens gold een vrijwillige ziektekosten verzekering die als ik het goed herinner ook werd geregeld door de verzekeringskantoren die daarvoor werden opgericht.
Dit systeem van universele ziektekosten verzekering betaald door, en via de belasting, was een groot succes en bracht Nederland en west Europa waar ook dergelijke regelingen werden ingevoerd naar de top van de wereld ranglijst van menselijk welzijn.
Maar er waren ook stemmen tegen dit systeem en vanaf het begin van de jaren zestig kregen deze geluiden steeds meer de boventoon. Het systeem zou te duur zijn en vooral de beslissingsvrijheid van burgers  stond lijnrecht tegenover het idee van verplichte volksverzekeringen.
Persoonlijk denk ik dat het zere punt was dat het een socialistisch ontwerp was en dat was tegen het idee van politieke partijen als VVD en nog een paar, zich liberaal noemende, politieke partijen. Uiteindelijk werd er toegegeven aan deze protesten, en is het uithollen van het ziekenfonds begonnen, stilletjes  werden steeds meer producten en diensten uit het pakket verwijderd onder het mom het betaalbaar te houden..
In de jaren 70kwam er het Kabinet geleid door de politiek leider van de PVDA, Johannes (Joop) den Uyl en  dit was waarschijnlijk het meest progressieve kabinet dat Nederland ooit heeft gehad.
In dat kabinet kwam toenmalig staatssecretaris Hendriks van Volksgezondheid de gedachte van een volksverzekering tegen ziektekosten voor de hele Nederlandse bevolking maar dit bleef bij een idee.

In de jaren 80 tijdens de periode van de drie Lubbers Kabinetten (CDA en VVD) kwamen de eerste merkbare veranderingen, en dat begon met elke maand een rekening rekening op de deurmat voor het betalen van ongeveer 80 gulden aan nominale ziekenfonds premie. niemand begreep wat het eigenlijk voor nut had moest je het nu zelf gaan betalen? werd het niet meer van het brutosalaris ingehouden? In de praktijk kwam het er op neer dat de burger gewoon duurder uit was voor het zelfde pakket want men merkte niets in het netto salaris. Maar het werd met veel roze wolken gepresenteerd als een verbetering en wij geloofden dat maar..  Tot dat we in de gaten kregen hoe het pakket gaandeweg uitgekleed en wat er allemaal verdween vergeleken met het oorspronkelijke Ziekenfonds..
Om dit te rechtvaardigen werden nieuwe kreten uit gevonden, zoals "vergrijzing" en "eigen verantwoording"  maar intussen bleek dit nieuwe ziekenfonds systeem de eerste echte drol verpakt in glitterpapier te zijn.
Het is er niet op vooruit gegaan waar dit in de rest van Europa niet bespreekbaar was kwamen plotseling ideeën als marktwerking, privatisering en concurrentie die alles goedkoper zouden maken..

TIP: Google alle namen van de ministers en secretarissen onder de drie Lubbers kabinetten  en kijk dan wat voor snoep baantjes ze er aan over hebben gehouden hebben in het zaken/bedrijfsleven, Ik zeg verder niks, trek je eigen conclusie

Toch raar dat deze theorieën boven kwamen drijven rond de zelfde tijd dat Amerikaanse Lobbyisten  opdoken in de wandelgangen van de tweede kamer? Toeval ? Echt ?? Sorry maar dat wil er bij mij beslist niet in..
Het nieuwe zorgstelsel
De privatiseringsgekte begon wel in die zelfde tijd en je moet wel een verdomd kort geheugen hebben als je niet meer weet dat het niet goedkoper werd zoals werd beloofd  de voorspelde concurrentie.
Het was juist het tegenover gestelde, alles werd duurder door geheime prijs afspraken tussen de verzekeringen.  Ja oké dat is illegaal, maar de boetes daarvoor stelden niks voor vergeleken met de winst..

De tweede drol in glitterpapier die ons werd overhandigd kwam in 2003 en werd feit in 2006. In dat jaar werd de ziektekosten verzekering geprivatiseerd en kreeg de nieuwe naam van zorgstelsel en zorgverzekering met een verplichte basis verzekering per persoon met nog maar de schaduw van de oorspronkelijke ziekenfonds dekking. Voor de rest kon je je bij verzekeren, maar heb je al eens gezien wat een aanvullende verzekering kost ?
En voor het eerst werden we in de handen gedreven van commerciële maatschappijen, dat wil zeggen verzekeringen met het doel winst te maken.
Het systeem was nog maar nauwelijks geïntroduceerd en de verzekeringen begonnen al tegen de regering te jammeren over dat er veel te veel vergoedingen in het pakket zaten en HUP daar ging de fysio therapie uit het pakket. en vele dingen volgden, en de premie begon ook te stijgen en is tot op de dag van vandaag rond de 30% hoger dan in 2006. maar het was nog niet afgelopen van het gejammer van de zorg verzekering maatschappijen, dus HUP maar een eigen risico ingevoerd en momenteel is dat 385 euro en gaat OOK elk jaar omhoog.

Ben ik de enige di zich afvraagt waar het geld uit de oorspronkelijke ziekenfonds eigenlijk gebleven? Het geld waar de overheid geen enkel recht op had? 

Wat we nu hebben is een peperdure verzekering waar alleen het hoogst noodzakelijke in zit, en je kunt er donder op zeggen dat het kabinet ook om gaat liggen als het weigeren van nieuwe klanten met een medische voorgeschiedenis ter sprake komt.
Onze huidige zorg verzekering bewijst dat je een drol wel degelijk kunt uithollen tot er nog een dun laagje stront over is met verbleekt cadeau papier en dat alles onder de noemer maatwerk in zorg.

En wat gebeurt er ondertussen? De zorgverzekeringen hebben inmiddels 9.000.000.000 (NEGEN MILJARD EURO) opgepot in plaats van het terug te laten vloeien in de zorg (waar toe ze eigenlijk verplicht zijn. Wordt het niet eens tijd dat dit volkomen mislukte systeem verdwijnt ?

Ik ben gewezen op een plan van de SP om weer terug te gaan naar een volks verzekering, dat is niet alleen veel goedkoper, maar ook veel efficiënter. Ik ga daar niet over uitweiden maar ik zou je adviseren OM DIT EENS TE LEZEN Het is volledig in klare en duidelijke taal en te downloaden in PDF formaat. Ik denk dat deze link groot genoeg is om aan te klikken, je hebt geen excuus meer om het niet te weten.

Of dit een kans heeft ? Ik betwijfel het, zolang meneer Mark Rutte met z'n kop tot aan z'n schouders in de reet van Amerika blijft zitten verandert er niks en kunnen wij meebetalen aan de winst van het zakenleven. Winst over de ruggen van de mensen die zorg nodig hebben maar steeds minder krijgen.

Toegevoegd:

O ja dat tweede land wat een commercieel zorg verzekering systeem heeft?
Dat zijn de Verenigde Staten van Amerika, maar daar lijkt het er op dat ze er juist van af willen.. 

Wat doen wij er dan mee ??

Geen opmerkingen:

Een reactie posten