dinsdag 12 november 2013

Wat is er mis met het nieuwe zorgstelsel? (schrijfsel uit 2004)

(vergeet niet dit is bijna 10 jaar geleden)

Iedereen, arm of rijk, gaat dezelfde hoge premie betalen. Veel mensen moeten een zorgtoeslag aanvragen, wat enorme bureaucratie met zich meebrengt. De no-claim regeling maakt dat zieke mensen gaan betalen voor de teruggave aan gezonde mensen. Veel noodzakelijke zorg zit in de aanvullende verzekering, waarvoor mensen geweigerd kunnen worden.

Zorgverzekeraars gaan op de stoel van de arts zitten. Zo komt het voor dat mensen niet de behandeling vergoed krijgen die de arts nodig vindt. Wil je naar het ziekenhuis om de hoek, dan moet je misschien bijbetalen omdat je verzekeraar er geen contract mee heeft. Het is een veel te ingewikkeld, bureaucratisch en niet sociaal stelsel!

(tekst: sp.nl 2004)

Gezondheid van mensen moet je niet in handen leggen van verzekeraars die er uiteindelijk alleen maar zijn om winst te maken voor hun aandeelhouders.
Marktwerking werkt niet in de gezondheids zorg, kijk maar naar de VS, daar zijn bijna alle ziekenhuizen commercieel, en nergens ter wereld is de gezondheidszorg zo duur als in de VS..
Het is geen glitter and glamour zoals wordt voorgesteld in de televisie series....

(update 2013)
De afgelopen 10 jaar is ons uitstekende  zorgsysteem verkwanseld aan het falende Amerikaanse systeem van corporatieve zorg verzekeringen waarbij mensen hun verzekering kunnen kwijt raken als ze te duur worden en dekking kunnen worden geweigerd als ze een bestaande ziekte hebben (dat gebeurt nu al bij de aanvullende verzekeringen)
Er is een simpele oplossing
Universele gezondheird zorg (Het zieken fonds) moet weer terug komen, dit fonds moet gevuld worden met een bijdrage van alle burgers die berust op een percentage van hun bruto inkomen, zo betaalt iemand met een hoog inkomen ook naar draag kracht.
Om te voorkomen dat dit fonds weer een graai bak wordt voor de regering moet er in de grondwet komen dat er alleen geld uit dat fonds mag worden gebruikt om medische handelingen te betalen.
En daar moeten ook fikse sancties op komen te staan voor de gene die deze wet overtreedt.
De uitvoering hiervan moet komen bij een centraal orgaan dat alleen verantwoording af hoeft te leggen aan de regering dmv drie regels

  1. Het orgaan wordt aangesteld om het geld te beheren en mag dat geld alleen uitkeren voor het betalen van medische diensten en handelingen..
  2. De beheerders worden gecontroleerd door de regering
  3. De regering kan geen geld overhevelen naar andere fondsen omdat dat in strijd is met regel 1
De hele reden dat het ziekenfonds is afgeschaft is om te verbergen dat ziekenfonds gelden zijn opgebruikt om tekorten of blunders van achtereen volgende kabinetten weer recht te breiden ..

Op deze manier van het al oude ziekenfonds, hoeft de regering zich er niet meer druk om te maken en is het geld dat de burgers er in storten veilig.

En deze vaste procentuele bijdrage moet weer net als vroeger door de werkgever worden afgedragen , het is een begrijpelijke administratieve handeling die vergeleken bij het huidige systeem een echte versimpeling zal blijken te zijn voor het bedrijfsleven.
Omdat het om een percentage van het inkomen gaat is het altijd eerlijk de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten zonder dat het overdreven wordt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten