dinsdag 12 november 2013

Het Strafstelsel en waarom het niet deugt ! (Schrijfsel uit 2004)

Het Strafstelsel  en waarom het niet deugt !
Ons strafstelsel is gebaseerd op het duizenden jaren oude systeem van mensen opsluiten als ze iets hebben uitgevreten, maar in deze moderne tijden werkt dit totaal niet meer ..
Men wil onderzoeken waarom de crimineel tot zijn daden komt en daarom wordt er zeer veel aandacht aan de dader besteedt terwijl het slachtoffer terecht het gevoel krijgt dat hij/zij wordt vergeten..
Slachtoffers krijgen ook steeds meer het gevoel dat daders er met een sisser af komen terwijl zij nog jaren in de problemen zitten

Dat dit zeer onrechtvaardig is, mag duidelijk zijn.. En de manier van straffen levert niets op en is alleen maar enorm duur voor de staat die het moet uitvoeren.

Een totaal nieuw strafstelsel    Een stelsel dat zichzelf betaalt.

Ik heb een ideetje het is even simpel als doeltreffend :

Een nieuw strafstelsel dat niet uit gaat  van het opsluiten van wetsovertreders  als straf, maar als doel om ze de door hun toedoen aangerichte schade terug te laten betalen.
Wanneer de schuld is vast gesteld wordt de dader van een misdrijf veroordeeld tot het betalen van een boete waarvan de hoogte wordt bepaald door de rechter die uit gaat van bepaalde criteria ...
De veroordeelde wordt overgebracht naar een gevangenis die aan een grote fabriek is gekoppeld waar hij werk aangeboden krijgen tegen een normaal maandloon.
Zodra de veroordeelde zijn gehele boete heeft betaald door middel van arbeid Is hij vrij om te gaan..
Wil hij echter niet werken is dat zijn keuze maar hij zal niet eerder vrij komen dan dat de boete is betaald.
Hij is vrij om dat te kiezen want de Nederlandse grondwet verbiedt het opleggen van dwangarbeid, maar hij zal dan wel de consequentie van onnodig langere opsluiting moeten aanvaarden.
Bij blijk van zeer goed gedrag kan tot vervroegde in vrijheidstelling worden besloten maar de verplichting om een bepaald deel van zijn inkomen aan afbetaling aan het CJIB zal blijven bestaan tot dit volledig is terug betaald.


In geval van doodslag en moord zal het nog op de ouderwetse manier moeten maar voor andere misdrijven kan dit systeem prima werken.
 
Strafmaat  het bepalen van de hoogte van de boete
Het bepalen van de hoogte van de boete zal moeten voldoen aan de volgende regels:
  1. het bedrag dat nodig is om het slachtoffer cq de benadeelde schadeloos te stellen.
  2. een bedrag als smartegeld om tegemoed te komen aan het ongemak dat de benadeelde heeft ondervonden.
  3. Een boete volgens het wetboek van strafrecht afhankelijk van de ernst van het misdrijf.
Voor het vaststellen van punt 1 en 2 zal een instantie in het leven moeten worden geroepen die geleden schade taxeert.
Uitbetaling schadevergoeding en invordering boete
Voor het uitbetalen van de geleden schade kan het Centraal Justitieel Incasso Bureau zorgen, die dan weer zorgt voor het terug vorderen van dit geld + rente bij de veroordeelde zolang hij werkt in de gevangenis.
Een deel van de verdiensten van de veroordeelde gaat naar kost en inwoning en persoonlijke verzorging, de rest wordt ingevorderd door het CJIB
Zo eenvoudig kan een rechtvaardig strafstelsel worden opgezet, maar het vergt een complete omslag van het systeem, die zich uit eindelijk zelf weer terug verdient..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten